Stevia's controverse in Europa

Tot 1997 was stevia gewoon verkrijgbaar op de Europese markt. Verkopers van stevia kwamen toen echter tot de verrassende ontdekking dat de aanduiding ‘zoet’ op het etiket van een intens zoete plant verboden was als het product niet binnen de EU was geregistreerd. Van alle binnen de EU verkochte voedingsmiddelen moet namelijk bewezen worden dat het niet schadelijk is voor de gezondheid.

De EU besliste op een gegeven ogenblik dat steviablaadjes een Novel Food waren, maar het dossier werd verworpen omdat uit een ‘onderzoek’ zou zijn gebleken dat het de vruchtbaarheid van ratten aantastte. Natuurlijk zijn er daarna ook een aantal echte wetenschappelijke experimenten gedaan om te onderzoeken of stevia daadwerkelijk enige invloed had op de vruchtbaarheid van ratten of mensen. In geen van deze onderzoeken werd echter ook maar enig effect op de vruchtbaarheid vastgesteld.

Maar het negatieve besluit was genomen door de EU en ambtelijke molens draaien gewoonlijk langzaam, maar onverbiddelijk door en het was verboden om in Nederland stevia aan te prijzen als zoet voedingsmiddel. Dat toch doen kon een ongewenst bezoek van een streng kijkende ambtenaar van de Voedsel en Warenautoriteit betekenen.

Dit is dan ook de reden dat kleine ondernemers, zoals ESstevia uit Kubaard, gedwongen waren om hun stevia te verkopen als cosmetisch of huidverzorgend middel. Op al hun etiketten stond dus jarenlang de waarschuwende woorden: ‘Voor uitwendig gebruik’. Het woordje ‘zoet’ in combinatie met het woord ‘stevia’ was immers streng verboden omdat dan de indruk kon worden gewekt dat stevia een voedingsmiddel was.

In november 2011 werd door de EU eindelijk besloten om stevia als zoetstof toe te laten. Belangrijk is wel om te begrijpen dat het hier gaat om de zogenaamde steviolglycosiden. Dat zijn de uit stevia gewonnen zoete bestanddelen, zoals waaronder diverse chemisch iets verschillende vormen van stevioside, steviolbioside, dulcoside en rebaudisides. Het betekent tegelijkertijd dat het plantje stevia nog steeds niet als een zoetstof mag worden aangeduid of verkocht.

Uiteraard zijn er direct een aantal producenten in deze markt gesprongen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten