Stevia's controverse in Amerika

De Verenigde Staten is een land is met het hoogste aantal mensen met overgewicht. Je zou verwachten dat de Amerikaanse overheid alles in het werk zou stellen om die ware epidemie van te dikke mensen te helpen stelpen. Eén van de mogelijkheden is natuurlijk om het gebruik van het geheel veilig gebleken, calorieloze, zuiver plantaardige en superzoete stevia actief te stimuleren onder haar bevolking. Maar niets is echter minder waar.

Eind jaren 80 van de vorige eeuw diende een ‘anoniem bedrijf’ een klacht over stevia in bij de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA). Stevia begon juist in die periode bekend te raken als gezonde, plantaardige zoetstof zonder calorieën, maar binnen korte tijd bleek stevia verboden te zijn. In mei 1991 vaardigde de FDA een importverbod uit en die blokkeerde natuurlijk de verkoop van stevia binnen de Verenigde Staten. De voorraden van importeurs werden in beslag genomen. Er was zelfs een bedrijf dat te horen kreeg dat ze een drietal boeken over stevia moesten vernietigen.

De FDA meende dat uit één wetenschappelijk onderzoek was gebleken dat stevia kankerverwekkend zou zijn. Het bleek dat dat onderzoek in veel opzichten discutabel was. Ondertussen is er natuurlijk verder onderzoek gedaan naar de veiligheid van stevia en uit al deze onderzoeken blijkt dat stevia geheel veilig is. Het was beslist niet giftig, niet carcinogeen en niet kankerverwekkend.

Ondertussen zaten de grote softdrink-concerns, Coca Cola en Pepsi Cola natuurlijk niet stil. Zij verkochten in het Verre Oosten al langere tijd diverse versies van hun meest populaire frisdranken, die gezoet waren met stevia, en wilden ook zo snel mogelijk in de Verenigde Staten een meer gezondere weg inslaan. Zij begonnen in toenemende mate druk op de FDA uit te oefenen en boekten daarmee uiteindelijk succes.

Eind 2008 faxte de FDA faxte haar toestemming om stevioside te gaan gebruiken opmerkelijk genoeg midden in de nacht naar de leveranciers van Coca Cola en Pepsi Cola.

Coca-Cola had ondertussen haast en bracht binnen enkele dagen na het krijgen van de toestemming in de Verenigde Staten het nieuws naar buiten dat ze snel de eerste frisdrank op de markt zouden brengen, die gezoet was met stevioside: Sprite Green™.

De meest logische volgende stap voor de FDA zou natuurlijk zijn om stevia en stevioside zo snel als maar mogelijk is als een natuurlijke voedingsstof aan te duiden. Het gevolg van dat inzicht zou betekenen dat zowel stevia als stevioside het felbegeerde predikaat GRAS (Generally Regarded As Safe) krijgen. Pas in 2018 besloot de FDA om eindelijk die felbegeerde status te publiceren. Zie hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten