Wat zegt de wetenschap over stevia

Zoals zo vaak gebeurt bij natuurlijke, biologische of gezondheidsproducten, is het soms lastig om de werkelijkheid van de overdrijving te scheiden. Van stevia wordt gezegd dat het een scala van uiteenlopende gezondheidsproblemen kan verhelpen, van overgewicht tot kanker. Maar of dat waar is?

Stevia bevat op zich weinig calorieën en de zoetstof stevioside bevat geen calorieën. Het is daardoor zeer geschikt als suikervervanger bij het tegengaan en behandelen van overgewicht. Uit alle wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat stevia en stevioside geheel ongevaarlijk zijn en zonder enig probleem door iedereen gebruikt kunnen worden.

Natuurlijk is stevia geen medicijn, maar het zou volgens de enthousiaste gebruikers toch enkele interessante effecten op ons lichaam kunnen hebben. Zo zou het een positief effect hebben op de gevolgen van diabetes II, maar dat effect kan ook het simpele gevolg kan zijn van het overstappen van suiker op stevia.

Uit onderzoeken met dieren bleek dat stevioside een bloedrukverlagend effect heeft. Aan de andere kant bestaan er ook weer onderzoeken waarbij juist helemaal geen effect werd waargenomen.

Gewone suiker is een goede voedingsbron voor in de mond levende bacteriën. Gebruik van suiker en het onvoldoende poetsen zijn de directe oorzaken van tandbederf of tandvleesproblemen. Een Japans onderzoek liet zien dat stevia, in tegenstelling tot suiker, geen voedingsbron van bacteriën is en alleen daardoor al kan helpen ter voorkoming van gaatjes en andere problemen. Er wordt aangenomen dat dit effect voornamelijk te wijten is aan de vervanging van suiker door stevioside en dan heeft het een vergelijkbaar effect als de xylitol in je kauwgom.

Als we alle wetenschappelijke onderzoeksresultaten samenvatten, dan moeten we tot de conclusie komen dat aan de uit de steviaplant geïsoleerde zoetstof stevioside waarschijnlijk in het geheel geen geneeskrachtige eigenschappen mogen worden toegeschreven wanneer deze in normale hoeveelheden wordt geconsumeerd door de mens.

De toekomst van stevia of stevioside als mogelijke zoetstof in Nederland is ondertussen beslist niet gebaat bij allerlei ongefundeerde gezondheidsclaims, die bij grondig onderzoek niet of niet geheel waar blijken te zijn. Maar die gezondheidsclaims kunnen de toezichthoudende en vergunningverlenende instanties juist op het idee brengen om deze zo gezonde zoetstof maar als een potentieel medicijn te gaan zien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten