Het gebruik van Stevia

Zowel stevia als stevioside kan probleemloos worden gebruikt bij bakken en koken. Het is goed oplosbaar in water, is thermostabiel tot zo’n 200 graden Celcius en heeft daardoor voor wat betreft het gebruik vrijwel dezelfde eigenschappen als suiker. In ieder recept waar suiker als ingrediënt gebruikt moet worden kan ter vervanging zonder enig probleem stevia of stevioside worden toegepast. Dat is dan ook de reden dat in dit boek geen recepten voor gerechten staan, die gebruik maken van deze zoete plant.

Maar omdat stevia zo'n 250 maal zoeter is dan suiker, moet de te gebruiken hoeveelheid suiker in het recept ook worden verminderd met een factor 250. Dus: als er in een recept staat dat je 100 gram suiker moet toevoegen, dan moet je dat vervangen door (100 gram : 250 =) 0.4 gram steviaglycosiden. Meer omrekenvoorbeelden (voor bijvoorbeeld steviablaadjes of stevia-extract) staan duidelijk in het boekje beschreven.

Er bestaan echter twee uitzonderingen op de regel dat stevia en suiker in de keuken onderling uitwisselbaar zijn. De eerste zijn cakes. Cake wordt normaal gesproken gebakken met behulp van cakemeel. In het geval van cake bakken met stevia dient zelfrijzend bakmeel te worden gebruikt. Suiker is een onmisbaar onderdeel van het biochemisch proces bij rijzen van het deeg, gemaakt van cakemeel, en zonder die suiker rijst het deeg dus niet. Het tweede is het gebruik van stevia in jams, compotes en siropen. Stevia heeft niet de conserverende eigenschappen die suiker wel bezit. Het is wel degelijk mogelijk jam of iets dergelijks te maken, maar het product is dan slechts twee weken houdbaar in de koelkast.

Wil je de zoete voordelen van stevia of stevioside proeven dan bestaat de mogelijkheid om stevia of stevioside eenvoudig online te bestellen. In Nederland bestaan enkele gespecialiseerde groothandels insteviaproducten, zoals ESstevia in Kubaard.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten